Fyllinger

En tann består av tre lag, emalje, dentin og pulpa. Emaljen som sitter ytterst er utrolig sterk, men stadige syreangrep fra det vi spiser og drikker, og bakterier som får bli liggende på tannoverflaten kan ødelegge emaljen. Når bakteriene har trengt seg gjennom emaljen og inn i dentinet har du fått et behandlingskrevende hull. 

Hvis du går jevnlig til sjekk hos tannlegen vil vi kunne oppdage kariesaktivitet og begynnende hull på et tidlig stadie, og dermed unngå både ubehag og kostnader.

Når bakteriene har kommet inn i dentinet, som ikke er like sterkt som emaljen vil det fortsette å vokse uhindret hvis det ikke blir gjort noe med. Hvis bakteriene trenger gjennom dentinet og inn i pulpa som ligger innerst i tannen, må tannen rotfylles.

De fleste opplever å få hull i tennene. Det er likevel mye du kan gjøre selv for å unngå å få hull. Å begrense inntak av mat og drikke med høyt sukker og syreinnhold, ha gode rutiner med tannbørste og tanntråd, og gå jevning til tannlegen er forholdsvis enkle tiltak du kan gjøre selv. 
Vi kan sette opp en automatisk innkalling til undersøkelse, der du mottar timekort pr. SMS en gang i året.

Når skaden er skjedd, og vi må reparere hull eller du har mistet en eksisterende fylling, må tannlegen først preparere tannen ved å bore bort og rense delen av tannen som er angrepet av karies. Du vil alltid få tilbud om lokalbedøvelse. Deretter legger vi en tannfarget fylling av en type plastmateriale vi kan forme etter tannen. Plastmaterialet herdes med lys, og pusses til så du biter sammen som vanlig.

Etter at du har fått en fylling kan du oppleve at tannen er litt øm å tygge på en periode. Vanligvis er dette forbigående. Hvis ubehaget ikke går over, eller hvis fyllingen går dypt ned i tanna kan det hende tannen må rotfylles.

Share by: